Potřebná povolení k rekonstrukci nemovitosti

Každý, kdo se rozhodne pro stavební rekonstrukci nemovitosti, by se měl seznámit se svými právními povinnostmi týkající se jednání se stavebním úřadem a případné nutnosti vyřízení stavebního povolení.

 

Rekonstrukcí nemovitosti rozumíme stavební úpravu, při které se zachovává vnější půdorysné i výškové ohraničení stavby. V případě rekonstrukce tedy nemusíme řešit žádné povolení týkající se územního plánování v rámci územního rozhodnutí.

Stavební zákon v případě rekonstrukce rozlišuje trojí režim. Jedná se o stavbu bez ohlášení a bez stavebního povolení nebo stavbu s ohlášením, případně stavbu se stavebním povolením.

Zjednodušeně lze říci, že rekonstrukce zahrnující stavební práce, při kterých se nezasahuje do nosných konstrukcí stavby a nemění se vzhled ani způsob užívání stavby nevyžadují stavební povolení ani ohlášení stavby.

Požadavek na ohlášení stavebnímu úřadu vyžadují rekonstrukce, při kterých dochází ke změně způsobu užívání stavby, aniž by došlo k zásahům do nosných konstrukcí stavby či změně vzhledu stavby.

Vyřízení žádosti o stavební povolení je pak nutné, pokud se při rekonstrukci mění vzhled stavby nebo se zasahuje do nosných konstrukcí stavby.

Každé plánované rekonstrukci by měla předcházet odborná konzultace stavebníka (majitel, investor) s odborníkem (architekt, stavitel, statik). Při této odborné konzultaci je specifikován rozsah plánované rekonstrukce a plánované stavební úpravy, na základě kterých lze jasně odvodit nutnost a rozsah jednání se stavebním úřadem.

Při plánování a realizaci rekonstrukce stavby lze využít komplexních služeb, které poskytují některé odborné firmy. Mezi takovéto firmy, které poradí nejen se způsobem rekonstrukce, ale kompletní rekonstrukci i zrealizují a zajistí veškerá potřebná povolení, patří společnost Stav Agency s.r.o. z Liberce.

http://www.stav-agency.cz/stavebni-cinnost/rekonstrukce-objektu

http://www.stav-agency.cz/clanky

http://www.stav-agency.cz/clanky/potrebna-povoleni-k-rekonstrukci-nemovitosti

Comments are closed.

OK365.cz Internetový magazín

Rubriky

Archiv: