Historie kávy v Evropě

První kavárna u nás byla založena v Praze. Na přelomu17. a18. století  začal jeden podnikavý Arab původem z Damašku, česky zvaný Jiří Dodat, též Theodato, provozovat jakési mobilní kavárenské zařízení. Chodil po Praze s nádobou, konvicí a šálky. V nádobě neustále ohříval vodu a nabízel čerstvě připravenou kávu. Zájemci si ji mohli osladit třtinovým cukrem.

 

V roce 1714 získal tento Arab měšťanské právo a mohl si na Malé Straně v domě „U Tří pštrosů“ otevřít skutečnou kavárnu. Obliba kávy rostla po celé naší zemi – v Brně byla kavárna založena zásluhou Turka Achmeta. Není vyloučeno, že právě tato historická zmínka stojí za původem názvu „český turek“.

Z Evropy se káva šířila dále do světa. Nejvíce se o to zasloužili Holanďané, kteří založili pěstební plantáže v Indii, na Cejlonu a na Jávě. Holandští zástupci při jedné ze svých návštěv u francouzského dvora darovali kávová zrna i králi Ludvíku XIV. Tato darovaná semena díky péči, která jim byla věnována, dala počátek vypěstování řady dalších kávovníků a tím i vzniku kávových plantáží ve francouzských koloniích v Jižní a Střední Americe a také v Karibské oblasti. Holandská tradice výroby kávy trvá dodnes – pod známou značkou Douwe Egberts ji společnost D. E Master Blenders 1753 dodává na trh právě od roku 1753.

Tekutina černé barvy s povzbuzujícími účinky se tak stala univerzálním nápojem rozšířeným po celém světě. Původ slova „káva“ pochází buď z arabského výrazu „kahwah“ (též qahwak), což v překladu znamená sílu či vzrušení, anebo souvisí s názvem etiopské provincie Kaffa, jež je považována za pravlast kávovníku.

Vše o kávě najdete na www.skvela-kava.cz.

 

Comments are closed.

OK365.cz Internetový magazín

Rubriky

Archiv: